jelen
Izvor: Savjeti.hr
Antonio Milanović
DOBRO DOĐE

Nalet vozila na divljač - što učiniti i kako nadoknaditi štetu

Vozite se kroz prekrasnu prirodu, divne vijugave ceste, oko vas je prekrasno drveće, sumrak je, potpuna idila. I onda odjednom - šok i nevjerica! Na cestu izleti jelen. Srećom, niste vozili brzo i uspjeli ste reagirati - zakočiti i stati - prije no što se ta divna životinja zabila u vaš automobil, oštetila ga i ozlijedila se. Udahnete, izdahnete i nastavite laganu vožnju dalje.

Ali što ako niste bili te sreće? Što ako se jelen ipak zabio u vaš automobil? Ili srna ili divlja svinja ili lane ili bilo koja druga divlja životinja?

Naleti divljači na vozila nisu rijetkost, a šteta je često velika. Životinja je ozlijeđena, a vaše vozilo uništeno. 

Što učiniti ako naletite vozilom na divljač?

Prvi korak kod takve situacije bio bi nazvati policiju i obavijestiti ih o prometnoj nesreći, nakon čega će oni izaći na teren i obaviti potrebne radnje te sastaviti zapisnik o nesreći. Može se dogoditi nesreća u kojoj nastane šteta na motornom vozilu, ali divljač svejedno uspije pobjeći. Tada će se trebati dokazivati da se nesreća uopće dogodila. U takvoj situaciji je najbolje da sami, mobitelom fotografirate tragove krvi životinje (ako ih ima), nastalu štetu na automobilu, okruženje u kojem se dogodila nesreća, mjesto otkuda je divljač izletjela i sl. Dakako, postoje pravila kojih se treba držati pa ako postoji prometni znak za divljač na cesti, treba se uvijek prilagoditi brzina te voziti uz povećani oprez. Naravno, vozač ne smije voziti pod utjecajem alkohola ili opojnih sredstava.

U slučaju prometne nesreće u kojoj je sudjelovala divljač ne vrijede pravila europskog izvješća o nesreći koje se sastavlja bez policije te ono nije dokaz o nastanku prometne nesreće u kojoj je sudjelovala divljač. Stoga je važno ne udaljavati se od mjesta nesreće, obavijestiti policiju i imati zapisnik.

Naknada štete

Oštećena osoba dužna je potvrdu ili službenu zabilješku koju je izdala nadležna policijska postaja dostaviti Hrvatskom lovačkom savezu na isti način kako je dostavila i odštetni zahtjev. Na stranicama Hrvatskog lovačkog saveza postoji obrazac za prijavu štete. Nakon zaprimljenih svih dokumenata potrebnih za obradu štete, Hrvatski lovački savez će vam dostaviti obavijest o vašoj prijavi štete te će dostaviti Sporazum o namirenju s utvrđenim iznosom naknade štete koji će biti isplaćen na vaš račun nakon što im dostavite potpisani Sporazum o namirenju. Prema Zakonu o lovstvu, oštećenik je dužan u roku od sedam dana od nastanka štete pisanim putem se obratiti lovoovlašteniku na čijem se području šteta dogodila, a lovoovlaštenik je dužan u roku od sedam dana odgovoriti. Nakon što proteknu ti rokovi oštećenik je dužan u roku od 30 dana predložiti lovoovlašteniku sklapanje sporazuma o naknadi štete, a lovoovlaštenik je dužan na takav prijedlog oštećenika odgovoriti u roku od 30 dana. Ako do takvog sporazuma dođe, tada će taj sporazum predstavljati ovršnu ispravu.

Problem isplate štete

Naknada štete od divljači gorući je problem koje Vlada RH skupa s Ministarstvom poljoprivrede već godinama neuspješno pokušava riješiti. U tu svrhu Vlada RH je donijela odluku o financiranju premije police osiguranja kojom bi se pokrivala šteta nastala naletom vozila na divljač u prometu te je Ministarstvo poljoprivrede već nekoliko puta bezuspješno raspisalo je natječaj za novi ugovor o toj jedinstvenoj polici na koju se nitko od osiguravatelja nije javio. Argument osiguravateljima za zaobilaženje natječaja je i da je divljači na hrvatskim cestama sve više, te ističu da im taj posao predstavlja rizik. Tako se zbog izostanka interesa osiguravatelja za ovu nacionalnu policu privremeno priskočilo rješenju da štetu vozačima koji su uredno vozili pokriva Hrvatski lovački savez, kojemu Ministarstvo iz državnog proračuna nadoknađuje taj iznos. To privremeno rješenje predviđeno je do izmjena Zakona o lovstvu kojim bi se trebalo unaprijediti uređenje ove problematike.

Međutim, mnoge osiguravajuće kuće nude dodatno osiguranje od štete uzrokovane naletom na divljač - to je ili proširena polica ili sasvim zasebna polica osiguranja. Svaka osiguravajuća kuća ima svoje uvjete, a visina premije ovisi o brojnim faktorima, no trošak osiguranja bi mogao biti od 25 do 45 eura godišnje. Iako se uvijek možete nadati da divljač neće naletjeti baš na vaš automobil, pa vam možda to dodatno osiguranje nije potrebno, u slučaju da se takva nezgoda ipak dogodi, iznos police je neusporedivo manji od troškova popravka oštećenog vozila. Ova bi opcija mogla biti korisna ako se često vozite predjelima gdje divlje životinje obitavaju. 

Što kaže zakon?

Zakon o cestama propisuje da se za štetu nastalu trećim osobama na javnoj cesti zbog naleta na divljač odgovara po osnovi krivnje. Pravna osoba koja upravlja cestom, odnosno koncesionar odgovara za štetu nastalu na javnoj cesti, ako javna cesta, na zahtjev osobe koja gospodari lovištem, nije označena prometnom signalizacijom i opremom sukladno posebnim propisima. Zakon o cestama ne regulira odštetnu odgovornost. Što se tiče odštetne odgovornosti, tu se kuglica prebacuje s lovačkog društva na Republiku Hrvatsku i obrnuto. Zakon o lovstvu kaže da se za štetu nastalu naletom vozila na divljač odgovara na sljedeći način:

 • vozač, ako se utvrdi da je upravljao vozilom protivno odredbama propisa kojima je uređeno područje o sigurnosti prometa na cestama i postojećim prometnim znakovima izričitih naredbi
 • lovoovlaštenik na čijem je lovištu nastala šteta, ako se utvrdi da je šteta nastala zbog provođenja lova.

Preporuke i savjeti vozačima za sigurniju vožnju

 • obratite pozornost i usporite vožnju kada vidite prometni znak opasnosti 'divljač na cesti', pridržavajte se ograničenja brzine ili vozite i ispod ograničenja
 • budite oprezni u sumrak, noću te u ranim jutarnjim satima, kada je divljač najaktivnija
 • kada nema prometa iz suprotnog smjera ili ispred vas, koristite duga svjetla za osvjetljenje ceste
 • blizina šume ili veće neobrađene, zarasle površine u većini slučajeva znači da se u blizini nalaze divlje životinje
 • za vrijeme vožnje maksimalno se koncentrirajte na cestu i uvijek budite spremni na moguće iznenadno istrčavanje divljači na kolnik
 • ako ugledate divljač pratite njezino kretanje, često je nepredvidiva i može se vratiti na cestu nakon prelaska na drugu stranu
 • budite spremni naglo se zaustaviti, ali izbjegavajte nagle pokrete upravljačem jer posljedice sudara s vozilom iz suprotnog smjera ili slijetanja s ceste mogu biti i teže od naleta na divljač
 • ne bacajte kroz prozor ostatke hrane jer to privlači divlje životinje
 • ako ste vozilom naletjeli na divljač, o događaju obavijestite policiju.

*U tekstu su izneseni osobni stavovi i savjeti autora koji se ne mogu ni pod kojim uvjetima smatrati službenim stavovima Savjeti.hr-a. Savjeti.hr ne preuzima odgovornost za sadržaj ovog teksta.

Radi zaštite autorskog angažmana, drugi mediji/portali mogu preuzeti najviše 50 posto teksta objavljenog na Savjeti.hr stranicama uz navođenje poveznice na originalni tekst, u prvome odlomku prenesenog teksta. Pročitajte više o uvjetima korištenja i autorskom pravima.

Ako želite još zanimljivih poslovnih i životnih savjeta, prijavite se na naš dvomjesečni newsletter.