umirovljenici, mobitel
Izvor: Drazen Zigic/Freepik
POVEZANOST GENERACIJA

Najbolji Apple i Android mobiteli za starije osobe i njihove prednosti

Usamljenost je jedan od najvećih problema s kojima se suočavaju osobe treće životne dobi. Zato je važno omogućiti im pristup tehnologiji poput pametnih telefona kako bi lakše i češće komunicirali s članovima obitelji i prijateljima.

Štoviše, istraživanje provedeno na Filozofskom fakultetu u Zadru pokazalo je kako korištenje tehnologije starijim osobama pomaže u očuvanju mentalnog, kognitivnog, psihičkog i fizičkog zdravlja.

U nastavku savjetujemo na što trebate obratiti pozornost prilikom kupovine pametnog telefona za stariju osobu te predlažemo nekoliko modela koji će vam olakšati odluku koji mobitel kupiti svojem senioru.

Najvažnije značajke pametnih telefona za starije osobe

Za početak, pobrinite se da uređaj ima velik zaslon te prilagodljivu veličinu ikona i teksta jer starije osobe često imaju poteškoća s vidom. Također je važno da uređaj ima intuitivno sučelje i jednostavnu navigaciju. Kvalitetan zvučnik ključan je kako bi osoba što bolje čula tijekom telefonskih razgovora, a dugotrajna baterija poželjna je kako bi imala što manje briga oko punjenja uređaja.

Korak dalje idu pametni telefoni s aplikacijama za praćenje zdravlja poput mjerača pulsa i pedometra.

Svakako se pobrinite da uređaj ima SOS gumb pritiskom kojeg osoba u nuždi može uputiti poziv hitnim službama ili kontaktu koji će to obaviti za njih.

Koji pametni telefon kupiti starijoj osobi

Od uređaja osmišljenih za stariju populaciju do tradicionalnih pametnih telefona s postavkama koje starijim osobama omogućuju lakše korištenje - evo nekoliko primjera kvalitetnih pametnih telefona za seniore.

1. Emporia Smart.5

Emporia je poznato ime na tržištu mobitela namijenjenih starijim osobama, a Smart 5 jedan je od najboljih pametnih telefona za starije koje trenutno možete kupiti. Riječ je o klasičnom pametnom telefonu koji dolazi s prilagođenim značajkama čiji je cilj starijim osobama olakšati korištenje moderne tehnologije.

Među najkorisnijim značajkama ovog uređaja je pametna maska. Omogućuje uvid u zaslon uređaja s prikazom sata, datuma i baterije bez otvaranja maske, dok se ispod zaslona nalaze četiri ikone na koje možete instalirati najčešće korištene funkcionalnosti ili postaviti brojeve za brzo biranje.

Uređaj čak dolazi s uputama za korištenje koje objašnjavaju najvažnije značajke uređaja, a također sadrže i savjete i trikove za naprednije korisnike.

Emporia Smart.5

Izvor fotografije: Emporia.eu

2. Doro 8050

Tražite li pametni telefon za osobu koja još nikada nije koristila ovakvu vrstu uređaja, odaberite Doro 8050. Doro je još jedan popularan brend mobitela i pametnih uređaja za starije osobe, a ovaj su model osmislili upravo za starije osobe koje se prvi puta susreću s pametnim telefonom.

Doro 8050 ima jednostavno i intuitivno korisničko sučelje s velikim i jasnim prikazom visokog kontrasta, glasan zvuk s pojačanim visokim frekvencijama i filtriranjem pozadinske buke, gumiranu stražnju stranu uređaja za lakše držanje te zaobljene kutove i podignute rubove za zaštitu zaslona tijekom pada.

Mobitel također dolazi s aplikacijom koja bliskim prijateljima i članovima obitelji daje pristup uređaju kako biste provjerili je li baterija prazna ili je isključen zvuk na uređaju u slučaju kada ne možete stupiti u kontakt s vlasnikom uređaja.

Doro 8050

Izvor fotografije: Doro.com

3. Nokia 6300

Nokia 6300 neodoljivo podsjeća na klasične mobitele iz sredine 2000.-ih. No, nemojte dopustiti da vas zavara njegov izgled - ovaj uređaj dolazi s mogućnošću spajanja na WiFi, društvenim mrežama WhatsApp i Facebook, YouTubeom te Google kartama.

Riječ je o tzv. feature telefonu koji u jednom kombinira hardver starih generacija mobitela s jednostavnim operativnim sustavom nalik Androidu ili iOSu.

Mehanička tipkovnica olakšat će korištenje osobama koje imaju poteškoća s privikavanjem na tipkanje po zaslonu pametnih telefona bez žrtvovanja najboljeg dijela pametnih telefona - korištenja aplikacija koje nam omogućuju da budemo u kontaktu s voljenima.

Nokia 6300 podržava 4G za razliku od većine feature telefona koji se oslanjaju na 2G i 3G mreže, a u mnogim je državama počelo njihovo gašenje. To znači kako će ovaj uređaj pouzdano služiti vašem senioru još godinama.

Nokia 6300

Izvor fotografije: Nokia.com

4. iPhone SE

Iako ga u pravilu povezujemo s naprednom tehnologijom, trendseterima i poslovnjacima, zahvaljujući jednostavnom sučelju i raznim postavkama pristupačnosti, iPhone je savršen pametni telefon za starije osobe.

To ne znači da svojem djedu ili baki trebate kupi novi iPhone 14 koji bi im vjerojatno bio prekompliciran za korištenje. Mnogo bolji izbor je iPhone SE.

Riječ je o cjenovno najpristupačnijem modelu Apple pametnih telefona. Dijagonala zaslona od samo 4.7" čini ga lakšim za korištenje od trenutno popularnih phableta, a Apple za njega obećava čak sedam godina softverske podrške kako biste ga godinama sigurno koristili.

Na iPhoneu možete povećati sadržaj na zaslonu, koristiti čitač zaslona, svjetlosne LED notifikacije i virtualnu asistenticu Siri, kao i omogućiti postavku Hitni poziv kako starija osoba koja koristi uređaj pritiskom na jednu tipku brzo nazvala hitnu pomoć u slučaju nužde.

iPhone SE

Izvor fotografije: Apple.com

5. Moto G Power

Riječ je o još jednom modelu pametnog telefona koji nije osmišljen isključivo za starije osobe, ali zahvaljujući korisnim značajkama i izdržljivom hardveru seniori ga lako koriste.

Za razliku od većine popularnih pametnih telefona koje morate puniti skoro svaki dan, Moto G Power ističe se velikom i izdržljivom baterijom koja traje danima. Uređaj također podržava glasovne naredbe, čitač zaslona, podesivi zaslon i veličinu fonta, a veliki zaslon od 6.6" omogućava da svaki sadržaj bude jasan i pregledan.

Uređaj je ujedno otporan na prskanje vode, a stražnja kamera od čak 50 MP omogućit će vašem senioru snimanje lijepih fotografija svojih unuka.

Moto G Power

Izvor fotografije: Motorola.com

Za kraj

Pametni telefon starijoj osobi daje brz pristup informacijama, stvara osjećaj sigurnosti jer pomoću mobitela brzo i lako može zatražiti pomoć, pomaže joj ostati mentalno aktivnom zahvaljujući pristupu zabavnim i informativnim sadržajima te, najvažnije od svega, olakšava održavanje kontakta s prijateljima i obitelji.

Zato pomozite svojem senioru prigrliti nove tehnologije te tako izbjeći usamljenost i zadržati neovisnost u trećoj životnoj dobi.

*U tekstu su izneseni osobni stavovi i savjeti autora koji se ne mogu ni pod kojim uvjetima smatrati službenim stavovima Savjeti.hr-a. Savjeti.hr ne preuzima odgovornost za sadržaj ovog teksta.

Radi zaštite autorskog angažmana, drugi mediji/portali mogu preuzeti najviše 50 posto teksta objavljenog na Savjeti.hr stranicama uz navođenje poveznice na originalni tekst, u prvome odlomku prenesenog teksta. Pročitajte više o uvjetima korištenja i autorskom pravima.

Ako želite još zanimljivih poslovnih i životnih savjeta, prijavite se na naš dvomjesečni newsletter.