zaštita osobnih podataka
Izvor: Kris/Pixabay
Antonio Milanović
HAKERSKA POSLA

Kako zaštititi svoje osobne podatke i što učiniti ako vam ih ukradu

Aktivnosti zloupotrebe osobnih podataka svake godine prouzroče štetu koja se mjeri u milijunima, da stvar bude gora očekuje se i porast internetskih prijevara. I dok stručnjaci razvijaju sustave kako spriječiti krađe i prijevare ove vrste, mi vam donosimo nekoliko savjeta koje redovno objavljuje Agencija za zaštitu osobnih podataka (AZOP) kako da ne postanete sljedeća žrtva onih koji se žele okoristili vašim osobnim podacima.

Obavezno koristite antivirusne programe

Antivirusni programi su sigurnosni alati koji sprječavaju da vaši uređaji postanu zaraženi virusom čija je svrha doći do vaših osobnih podataka i prva su barijera između vas i virusa. Za njihov učinkovit rad potrebno ih je redovito ažurirati. Današnji antivirusni programi nude vam niz alata kako bi vaši podaci ostali sigurni.

Nadogradnja programa i aplikacija

Isto kao u slučaju antivirusnog programa, za siguran rad uvijek nadograđujte operativni sustav i ostale aplikacije na svom računalu ili pametnom telefonu.

Ne otvarajte sumnjive e-mailove i poruke

Ne otvarajte sumnjive e-mailove i poruke koji dolaze s nepoznatih adresa ili sadrže poveznice koje vas vode na mrežne stranice čudnih domena, isto vrijedi i za privitke u r-mailu. Ako baš želite provjeriti neki link nemojte to učiniti iz e-maila nego najprije taj link kopirajte u preglednik. Posebno budite oprezni kad se radi o Phishing prijevari. To se odnosi na internetske prijevare u obliku lažnih e-poruka koje izgledaju kao da su ih poslale legitimne organizacije (primjerice banka ili internet stranica za kupovinu), a koje primatelja navode na dijeljenje osobnih, financijskih ili sigurnosnih podataka. Tako prevaranti dobivaju pristup korisničkim imenima, lozinkama ili podacima s kreditnih kartica. U takvim e-porukama od vas se najčešće traži da preuzmete priloženi dokument ili kliknete na poveznicu. Nigdje ne ostavljate svoje osobne podatke, brojeve kreditnih kartica ili kopije dokumenata kao npr. osobne iskaznice.

Pazite gdje ostavljate svoje podatke

Ako koristite računalo koje nije vaše, primjerice u Internet cafeu, nakon korištenja obrišite svoje podatke i odjavite se, u suprotnom dajete drugima na raspolaganje svoje podatke.

Obrišite račun

Ako više ne koristite neku uslugu ili društvenu mrežu obavezno obrišite račun, jer su vaši podaci i dalje vidljivi hakerima.

Što možete učiniti ako su vam podaci ukradeni:

  • promijeniti lozinku za tu adresu elektroničke pošte u novu, snažnu sigurnosnu lozinku
  • u svim Internet servisima i uslugama u kojima ste koristili tu adresu elektroničke pošte kao korisničko ime za prijavu (npr. društvene mreže, internetska trgovina, itd.) kreirajte novu zasebnu snažnu sigurnosnu lozinku. Ako ta internetska usluga ili servis nude tu mogućnost, preporučljivo bi bilo uključiti opciju dvostruke autentifikacije
  • obavijestiti policiju ako je u pitanju krađa identiteta ili drugih osobnih podataka
  • obavijestiti banku ako se radi o bankarskoj prijevari

Ako želite saznati više o Internetskim prijevarama možete se informirati u Europolovoj informativnoj brošuri. Na web stranici Have I Been Pwned provjerite SVE svoje adrese elektroničke pošte koje koristite kao korisničko ime za prijavu u Internet servise ili usluge. Tako možete vidjeti jesu li vaši podaci kompromitirani, odnosno nalaze li se u hakerskim bazama.

*U tekstu su izneseni osobni stavovi i savjeti autora koji se ne mogu ni pod kojim uvjetima smatrati službenim stavovima Savjeti.hr-a. Savjeti.hr ne preuzima odgovornost za sadržaj ovog teksta.

Radi zaštite autorskog angažmana, drugi mediji/portali mogu preuzeti najviše 50 posto teksta objavljenog na Savjeti.hr stranicama uz navođenje poveznice na originalni tekst, u prvome odlomku prenesenog teksta. Pročitajte više o uvjetima korištenja i autorskom pravima.

Ako želite još zanimljivih poslovnih i životnih savjeta, prijavite se na naš dvomjesečni newsletter.