računalo, computer, hard disk
Izvor: Michal Jarmoluk/Pixabay
BRZINA I UŠTEDA

Kako zamijeniti tvrdi disk i zaštititi podatke

Mnogi zaposleni, ali i oni koji se i dalje školuju, u ovo doba godine obično imaju više posla nego inače i moraju biti spremni na sve izazove, a isto vrijedi i za opremu i tehnologije koje koriste u obavljanju svakodnevnih radnih zadataka. No jeste li znali da kupnja novog računala često nije nužna? Donosimo savjete kako na jednostavan način zamijeniti tvrdi disk na računalu, zaštititi dragocjene podatke i pritom uštedjeti novac!

Iako do sada niste imali prevelikih problema, računalo povremeno zastajkuje i 'napreže' se, što je, naravno, i naporno i nezgodno. Postoji niz stvari koje možete napraviti kako biste ga 'pogurali' i tako izbjegli kupovinu novog računala, a među njima je zamjena tvrdog diska s brzim SSD-diskom - što je najpraktičnije i najlakše rješenje. Sve što vam treba je odgovarajući uređaj i odvijač, a uz malo napora na ovaj način ostvarit ćete znatnu financijsku uštedu. U sljedećim savjetima saznajte kako lako možete zamijeniti disk umjesto cijelog računala:

Provjerite opremu

Najprije biste trebali provjeriti koji je HDD-disk ugrađen u vaše računalo. Poznati HDD-diskovi relativno su kvalitetni, no često zaboravljamo kakve nam sve poteškoće mogu uzrokovati svojim lošim performansama, većom učestalošću zatajenja i grešaka ili usporavanjem zbog podatkovnog opterećenja i dugotrajnog korištenja. Odlučite li se za SATA SSD-disk, stvari će izgledati puno bolje, dok će NVMe SSD-disk znatno poboljšati kvalitetu rada vašeg računala.

Želite li postići iznimno visoke performanse, bilo bi dobro da razmislite o zamjeni postojećeg diska onim diskom koji je usklađen sa standardom NVMe.

Razlozi za zamjenu diska

No zašto biste se uopće odlučili na taj korak, odnosno unaprijedili svoje računalo ugradnjom novog diska? Performanse diska izravno se odražavaju na vrijeme pokretanja računala i aplikacija, kao i na učinkovitost grafičkog softvera i alata za renderiranje videosadržaja, te brzinu učitavanja novih lokacija u igricama.

Stoga je iznimno važno neučinkoviti disk zamijeniti kvalitetnijim. Ne samo da ćete ubrzati rad računala, već ćete i uštedjeti novac jer ćete umjesto računala kupiti samo novi disk. Osim toga, SSD-disk otporniji je na udarce od HDD-diska i puno je tiši.

Jedna aplikacija sačuvat će podatke

Odaberete li novi Samsungov disk, besplatno ćete dobiti i softversko rješenje za migraciju podataka - Samsung Data Migration. Zahvaljujući tom rješenju, vrlo jednostavno ćete premjestiti podatke na novi uređaj, optimizirati disk i zaštititi podatke enkripcijom.

Ovo softversko rješenje osmišljeno je kako bi korisnicima pomoglo da brzo, jednostavno i sigurno premjeste sve svoje podatke - uključujući i postojeći operacijski sustav, aplikacije i korisničke podatke - s postojećeg uređaja za pohranu (primjerice s HDD-diska) na novi SSD-disk. Softver će vas provesti kroz postupak instalacije i migracije podataka u samo nekoliko klikova. Vrijeme trajanja postupka ovisi o količini podataka, no sve će proteći bez zastoja čak i u slučaju velikih datoteka.

Najbolji disk za vaše računalo

Prije negoli odaberete disk, trebali biste provjeriti hoće li vaše računalo moći u potpunosti iskoristiti potencijal novog diska, kao i je li računalo kompatibilno s novim diskom i postoji li na računalu odgovarajući utor. Ne morate se riješiti starog diska. To je nužno samo u slučaju da vaše računalo dopušta ugradnju isključivo jednog uređaja i da ne postoji dovoljno mjesta za oba diska. U protivnom, stari disk možete iskoristiti za pohranu podataka (primjerice fotografija ili videozapisa). Pripazite samo da su operacijski sustav i često korišteni programi instalirani na SSD-disk.

Doznajte koji vam SSD-disk treba

Na tržištu postoji priličan broj različitih SSD-diskova, bilo da je riječ o 2,5-inčnim SATA SSD-diskovima ili M.2 NVMe SSD-diskovima. Kako bismo vam olakšali odabir, donosimo vam pregled popularnijih modela koje trenutno možete pronaći u trgovinama.

2,5-inčni SSD-diskovi - 2,5-inčni SSD-diskovi iste su veličine kao i 2,5-inčni HDD-diskovi – razlikuju se jedino po debljini. Taj se problem može riješiti korištenjem okvira koji SSD-diskove čine debljima nego što jesu. Diskovi tog formata koriste SATA sučelje i trebaju zaseban kabel za napajanje (u SATA sustavu) - stoga trebate dva kabela kako biste spojili disk odnosno, u slučaju prijenosnog računala, odgovarajuću spojku za kabele koja će objediniti njihove funkcije.

Riječ je o 'SSD-diskovima za sve' - u usporedbi s HDD-diskovima, cjenovno su pristupačni, imaju veliki kapacitet (za SSD-diskove) i omogućuju značajno ubrzanje računalnih performansi.

M.2 SATA - ovo su SSD-diskovi u M.2 formatu no koriste SATA sučelje. Imaju iste performanse kao i njihovi ekvivalenti od 2,5 inča. Prednosti su im manja veličina, nedostatak kabela i privlačne cijene. Međutim, ne podržavaju SATA standard baš svi M.2 priključci na matičnoj ploči (ili prijenosnom računalu). Riječ je o vrlo jednostavnom rješenju iz perspektive korisnika, iako više nije tako popularno kao ranije.

M.2 NVMe (PCIe) - riječ je o SSD-diskovima koji koriste PCI Express ulaz i spojeni su na M.2 utor. Osvojili su nas na prvu i trenutno dominiraju tržištem. Njihova brzina uvelike ovisi o verziji PCI Express standarda koji disk koristi. Iako su M.2 SSD-diskovi sa sučeljem PCIe 2.0 najsporiji, još uvijek su do četiri puta brži od SATA diskova (u nekom aplikacijama, poput sekvencijalnog čitanja/pisanja). M.2 PCIe 3.0 SSD-diskovi trenutno su najpopularniji zahvaljujući sjajnom omjeru cijene i performansi. Na tržištu postoji i nekoliko M.2 SSD-diskova sa sučeljem PCIe 4.0, no prednosti tih brzih diskova najviše će cijeniti profesionalni korisnici koji rade s iznimno velikim datotekama (primjerice, videosadržaji u 8K razlučivosti).

Svakako ne zaboravite obratiti pozornost na verziju standarda PCI Express koji podržava ne samo disk, već i matičnu ploču. SSD-disk sa standardom PCI Express 4.0 uredno će raditi s M.2 utorom standarda PCI Express 3.0, no njegove performanse mogu biti donekle ograničene.

M.2 diskovi uglavnom imaju ugrađen hladnjak - to je slučaj s najučinkovitijim verzijama NVMe modela. Primjer takvog jednog diska jest Samsung NVMe 980 PRO Heatsink, koji ima sjajnu stopu disperzije topline i savršen je ne samo za gaming, već i za širenje memorije na konzoli (PS5, primjerice).

Ako želite još zanimljivih poslovnih i životnih savjeta, prijavite se na naš dvomjesečni newsletter.