bežični punjač, wireless charger, smartphone
Izvor: Rann Vijay/Pexels
DOBRO DOĐE

Kako ubrzati bežično punjenje pametnog telefona

Koliko god je bežično punjenje pametnih telefona praktično, ponekad je neopisivo sporo, pogotovo u usporedbi s tradicionalnim žičnim punjenjem. Međutim, tehnologija je u zadnjih nekoliko godina napravila velike iskorake po tom pitanju. Tako se neki pametni telefonu mogu bežično napuniti do 100 posto za manje od sat vremena. No prednosti ovih brzina možete iskoristiti samo ako su postavke na telefonu ispravne.

Telefon s brzim bežičnim punjenjem

Nije dovoljno da vaš pametni telefon podržava samo bežično punjenje, on mora podržavati brzo bežično punjenje, a postoje različiti maksimumi koje pametni telefoni mogu podržati. Prve tri godine Apple je podržavao bežično punjenje na iPhoneu, a maksimum je bio na 7,5 W. No počevši s linijom iPhone 12, maksimum se povećao na 15 W, kako je i kod mnogih Android telefona na tržištu.

To je još uvijek daleko od specifikacija najbržeg bežičnog punjenja. OnePlus 8 Pro podržava bežično punjenje do 30 W, dok OnePlus 9 Pro se može pohvaliti s 50 W. U svakom slučaju, provjerite specifikacije svog pametnog telefona da vidite koliko brzo bežično punjenje podržava. 

Važan je i bežični punjač

Bez odgovarajućeg bežičnog punjača nema ništa. Može telefon podržavati brzinu koju god želite, ali ako punjač nije u skladu s tim, onda nema puno pomoći. Naime, čak i da vaš telefon podržava bežično punjenje npr. do 50 W, ako je maksimum bežičnog punjača 10 W, telefon će se puniti sporo.

Dakle, provjerite imate li odgovarajući punjač.

Ne zaboravite ni na adapter

Nakon što ste uskladili brzinu punjenja telefona i punjača, bilo bi šteta sve zeznuti s krivim adapterom za napajanje. Adapter u koji se uključuje bežični punjač jednako je važan dio ove slagalice. Bez njega nećete postići maksimalnu brzinu punjenja.

Adapter ne mora biti od istog proizvođača kao i punjač ili telefon, ali mora imati napajanje od (barem) 20 W. Morate provjeriti specifikacije svog bežičnog punjača da biste bili sigurni da je vaš adapter dovoljan za brzo bežično punjenje. Čak i da imate jači adapter za napajanje, ne možete pogriješiti. Bežični punjač će ionako uzeti struje koliko mu je potrebno, tako da ne možete preopteretiti punjač ili telefon.

Radi zaštite autorskog angažmana, drugi mediji/portali mogu preuzeti najviše 50 posto teksta objavljenog na Savjeti.hr stranicama uz navođenje poveznice na originalni tekst. Pročitajte više o uvjetima korištenja i autorskom pravima.