smartwatch, pametni sat
Izvor: Freepik
Antonio Milanović
MODA I TEHNOLOGIJA

Kako odabrati pametni sat

I modni dodatak i moderni gadget - sve je to pametni sat. Potražnja ali i prodaja pametnih satova nikad nije bila veća zato u nastavku saznajte sve informacije o tome kako izabrati idealan pametni sat.

Što je pametni sat?

Pametni sat je primarno ono što mu i ime kaže - sat. Uz tu osnovnu funkciju ima i mnoge druge pametne značajke kao što su poruke, pozivi, obavijesti o društvenim mrežama i drugo.

Kako koristiti pametni sat?

Da biste mogli koristiti pametni sat, trebat će vam pametni telefon na koji je potrebno instalirati odgovarajuću aplikaciju za pametni sat. Putem aplikacije moći ćete kontrolirati postavke na satu i pregledavati sve podatke o fizičkim aktivnostima koje je prikupio. Jedan od najvažnijih uvjeta kod odabira najboljeg pametnog sata je taj da bude kompatibilan s vašim pametnom telefonom.

Ako koristite iPhone - Apple sat je logičan izbor jer objedinjuje gotovo sve potrebne funkcionalnosti i pametnog sata i mjerača i savršeno je kompatibilan s vašim mobitelom. Ali imate i drugog izbora jer su mnogi modeli i Fitbit i Garmin mjerača/pametnih satova kompatibilni za rad i s Android i s iOS mobitelima.

Ako imate Android mobitel, jedino Apple sat nije dobar izbor za vas jer ga nećete moći povezati s mobitelom. Gotovo svi drugi modeli i brendovi dolaze u obzir. Pametni satovi Huawei i Samsung koriste svoje operativne sustave (LiteOS i Tizen), dok većina ostalih koristi Google Wear OS.

Pametne satove možemo podijeliti u tri kategorije:

1. Klasični pametni satovi

Povezuju se s pametnim telefonom s pomoću Bluetootha kako bi vas obavijestili o dolaznim pozivima, porukama, e-pošti, notifikacijama s društvenih mreža, nadolazećim događajima iz tvojeg kalendara, alarmima i drugim vrstama obavijesti. Možete odgovarati na pozive i slati poruke, a neki modeli mogu imati vlastitu mobilnu vezu pa ih možete koristiti bez povezivanja s pametnim telefonom.

Obično imaju zaslon osjetljiv na dodir koji se koristi za navigaciju sučeljem i za korištenje aplikacija na samom pametnom satu. Iako često imaju i mogućnost praćenja zdravlja i fizičkih aktivnosti, fokus je na tome da su produžetak pametnog telefona i da najvažnije poruke i pozive možete riješiti brzo i učinkovito. Većini korisnika odgovarat će upravo ovaj tip pametnog sata.

2. Hibridni pametni satovi

Radi se o kombinaciji analognih i pametnih satova, a namijenjeni su onima koji više vole tradicionalne satove, ali razumiju i žele koristiti prednosti suvremenih pametnih satova.

Izgledaju kao tipični analogni satovi, a umjesto zaslona osjetljivog na dodir imaju fizičke kazaljke te mehaničke gumbe kojima se upravlja na sučelju. Ali mogu se povezati s mobitelom putem Bluetootha te mogu vibracijom javljati obavijesti na pametnom telefonu, mjeriti aktivnosti i pružati ostale informacije tipične za pametne satove kroz aplikaciju na mobitelu.

U odnosu na klasične pametne satove, na hibridnim pametnim satovima baterije mogu trajati tjednima pa ga nećete trebati puniti svaki dan.

3. Sportski pametni satovi

Ako se profesionalno bavite sportom ili u se slobodno vrijeme najradije bavite fizičkim aktivnostima, tada je sportski pametni sat najbolji izbor za vas.

Najbolji sportski pametni satovi mjere prijeđene korake, potrošene kalorije, otkucaje srca, krvni tlak, koliko i kako spavamo, ali daju i detaljnu metriku za više različitih sportova te savjete kako živjeti zdravije.

Naravno, tu su i dalje značajke karakteristične za pametne satove poput pokazivanja vremena i spajanja s pametnim telefonom radi prikazivanja notifikacija. Većina takvih pametnih satova puno je jeftinija od klasičnih smartwatch uređaja, ali često zato što nude manje značajki.

Ekran

Većina pametnih satova ima ekran u boji, a kvaliteta prikaza na zaslonu pametnog sata uvelike ovisi o pozadinskoj tehnologiji koju koriste pojedini modeli. U posljednje vrijeme primjetan je prijelaz prema OLED zaslonima, kakav se koristi i kod Apple pametnih satova jer daju najbolju kvalitetu slike.

Fitness i sportski mjerači uglavnom imaju zaslone slabije kvalitete, najviše zbog dužeg trajanja baterije.

Baterija i punjenje

Baterija na većini pametnih satova traje do dva dana uz prosječno korištenje. U drugu kategoriju spadaju pametni satovi čija baterija traje pet do sedam dana, ali obično imaju manje značajki i zaslon lošije kvalitete. Najveću autonomiju pronaći ćeš među hibridnim i sportskim satovima koji mogu trajati tjednima s jednim punjenjem.

Ovisno o tome koje značajke koristite, možete skratiti ili produžiti trajanje baterije. Na primjer, GPS i obavljanje poziva potrošit će bateriju drastično brže nego da pametni sat koristite samo za provjeru koliko je sati. Srećom, bežično punjenje popularna je značajka među pametnim satovima i uvelike će vam olakšati život ako kupite pametni sat kojemu baterija traje oko 24 sata. Neki od najnovijih modela satova podržavaju brzo punjenje.

Na dodir ili tipke

Mnogi modeli poput Fitbit Versa, Apple sata ili Samsung Galaxy pametnog sata imaju zaslone osjetljive na dodir koji vam omogućuju da dodirom na ekran upravljate svim aplikacijama i funkcijama. Međutim, mnogi modeli pametnih satova i sportskih mjerača kombiniraju upravljanje putem dodira i tipki.

Aplikacije

Prije kupovine pametnog sata provjerite podržava li model koji vas zanima aplikacije koje najviše koristite. Bilo da redovito slušate glazbu na Spotifyu, naručujete Uber ili provjeravate lokacije na Google Maps, želite pametni sat koji će vam omogućiti da radite sve to bez svojeg pametnog telefona.

*U tekstu su izneseni osobni stavovi i savjeti autora koji se ne mogu ni pod kojim uvjetima smatrati službenim stavovima Savjeti.hr-a. Savjeti.hr ne preuzima odgovornost za sadržaj ovog teksta.

Ako želite još zanimljivih poslovnih i životnih savjeta, prijavite se na naš dvomjesečni newsletter.