autogume, zamjena guma
Izvor: Mylene2401 from Pixabay
SIGURNOST PRIJE SVEGA

Kako odabrati odgovarajuće autogume i kada ih mijenjati

Sve hladnije vrijeme lagano nas podsjeća da se bliži trenutak kada bi trebalo ljetne autogume zamijeniti onim zimskim. No nije zamjena guma po sezoni jedino na što treba paziti kada su autogume i sigurnost u vožnji u pitanju.

ISTROŠENOST GUMA

Prije svega vodite računa o tome koliko su vaše gume istrošene, a najpouzdaniji pokazatelj istrošenosti guma, kažu u Autoklubu Siget, je debljina utora na gumi koji, prema europskoj zakonskoj regulativi, treba biti:

  • za ljetne gume - ne manji od 1,6 milimetara
  • za zimske gume - ne manji od 4 milimetra

Također, među drugim pokazateljima istrošenosti guma su godina proizvodnje i prijeđeni kilometri, a način i uvjeti korištenja bitno mogu utjecati na vijek trajanja gume. U AK Siget ističu da Michelin preporučuje da se gume ne bi smjele koristiti ako su starije od 10 godina uz optimalne uvjete korištenja, dok drugi proizvođači taj rok ograničavaju na pet do šest sezona.

Što se pak prijeđenih kilometara tiče, manji gradski automobili mogu gume koristiti do maksimalno 50.000 prijeđenih kilometara, dok veći automobili s jačim motorima imaju kraći preporučeni vijek korištenja guma. Doduše, te brojke nisu uklesane u kamen jer sve to prilično ovisi o uvjetima i načinu vožnje.

ZAMJENA SEZONSKIH GUMA

U Republici Hrvatskoj propisano je vrijeme izmjene:

  • ljetnih guma u zimske zaključno s 15. studenog
  • zimskih guma u ljetne zaključno s 14. travnja

Dakle, kasna jesen i rano proljeće bio bi neki idealan vremenski okvir da svog limenog ljubimca naručite kod vulkanizera na zamjenu autoguma.

Treba imati na umu da zimske gume nije preporučljivo voziti na temperaturama višim od 10 stupnjeva Celzijusa.

NA ŠTO PAZITI PRI ODABIRU NOVIH GUMA

Na tržištu guma, kažu u AK Siget, svake se sezone pojavi više novih proizvođača koji stvaraju sve šarolikiju ponudu. Kvaliteta gume bitno ovisi o udjelu prirodnog kaučuka u proizvodu. S obzirom da su se renomirani proizvođači na vrijeme pobrinuli da se ta sirovina u najvećoj mjeri nalazi u njihovom posjedu, logično je zaključiti da će oni moći ponuditi najkvalitetniji proizvod. Cijena tih guma nešto je veća od konkurencije, ali barem je kvaliteta zagarantirana, tvrde u AK Siget.

Pri kupnji novih guma treba još paziti na DOT gume, odnosno tjedan i godinu proizvodnje što je ispisano s četiri znamenke na vanjskom rubu gume (prve dvije znamenke označavaju tjedan, a druge dvije godinu). Treba uzeti u obzir da se po EU standardima guma do pet godina od proizvodnje smatra novom, naravno uz pravilno skladištenje. Naime, tri dana na jakom suncu može gumi štetiti više nego tri godine u skladištu.

Uz to, naravno, treba paziti da se odabere veličina guma koja odgovara vašem automobilu, a to možete provjeriti u Prometnoj dozvoli.

SEZONSKE ILI CJELOGODIŠNJE GUME

Cjelogodišnje gume najčešće se preporučuju za manje gradske automobile koje će se voziti uglavnom u gradskim uvjetima. To znači da nema sezonske zamjene guma, što svakako štedi vrijeme i novac.

Međutim, u ekstremnim zimskim uvjetima (snijeg, poledica, temperature ispod ništice) taj tip gume sigurno neće zadovoljiti kao zimska guma. Stoga na SUV vozilu kojim imate namjeru ići na skijanje ili u poslovnom vozilu kojim trebate 'skoknuti' od, primjerice, Splita do Rijeke usred zime cjelogodišnje gume nisu idealna opcija.

Ne zaboravite - cesta nije pista! Sretno!

Radi zaštite autorskog angažmana, drugi mediji/portali mogu preuzeti najviše 50 posto teksta objavljenog na Savjeti.hr stranicama uz navođenje poveznice na originalni tekst, u prvome odlomku prenesenog teksta. Pročitajte više o uvjetima korištenja i autorskom pravima.