bicikl
Izvor: Pixabay
REAlna
PEDALIRANJEM DO USPJEHA

Kako odabrati bicikl koji baš vama odgovara

Netko vozi bicikl jer uživa u tome, dok je drugima on potreba i prijevozno sredstvo. I to ne bilo kakvo, već (dugoročno) jeftino, praktično i udobno, koje ne treba posebno parkirno mjesto. Nećete upasti u prometnu gužvu, već stići na odredište brže nego automobilom ili javnim prijevozom.

Nitko ne može sve znati i zato je uvijek dobro potražiti savjet iskusnih ako ste u potrazi za biciklom koji će biti najbolji za vas i vaše potrebe. Zasigurno imate prijatelja ili rođaka koji su strastveni ili barem rekreativni biciklisti. Obratite im se i uvažite njihove savjete, ali konačnu odluku uskladite s vlastitim željama, potrebama i mogućnostima. Informacije dostupne na internetu uvelike će vam pomoći pri odabiru. Najbolje je kupiti bicikl kod ovlaštenih distributera i u dućanima sa sportskom opremom, gdje će vam educirani trgovci dati savjet i pomoći pri odabiru.

Već smo pisali o tome zašto je korisno naučiti voziti bicikl i voziti ga barem povremeno. No same činjenice, želja i novac nisu dovoljni da bismo uživali u vožnji i ostvarili sve benefite ovog zdravog oblika rekreacije ili profesionalne aktivnosti. Na prvom mjestu je udobnost, a ona ovisi o pravilnom odabiru veličine rame, odnosno okvira bicikla i materijala od kojeg je izrađen te promjera kotača i debljine guma. Jedan bicikl ne može zadovoljiti sve potrebe, ali postoje neki modeli koji su višenamjenski, kao, na primjer, trekking bicikli, ali krenimo redom.

Bicikl kupujete sebi ili nekom drugom u sadašnjem vremenu. Nije dobro ni djetetu kupiti bicikl za dulji period pa da se dijete strpi dok ne naraste i dok mu bicikl bude taman. Provozati se nekoliko minuta na tuđem biciklu nije problem, ali voziti desetine kilometara na biciklu koji nije po mjeri može rezultirati nezadovoljstvom pa i zdravstvenim tegobama. Održavanje bicikla nije skupo, niti ga odrasli trebaju često mijenjati. Ipak, bolje je investirati više novca u kvalitetniji i skuplji bicikl i imati dugoročno rješenje.

Veličina rame je najvažnija stvar pri odabiru bicikla. U ovom tekstu nećemo detaljno obrađivati univerzalnu tablicu mjera i veličina, već vam preporučujemo da pretražite stranice i portale poput Bike.hr.

Osim veličine rame, važno je napomenuti da u cijenu ulazi i materijal od kojeg je izrađena. Rame, odnosno okviri napravljeni od titana, karbona ili aluminija su lakši, ali skuplji u odnosu na one čelične.

Veličina rame mjeri se na tri načina, to jest izražava se u različitim mjernim jedinicama: inčima, centimetrima, ili slovima (XS, S, M, L, XL, XXL). Mjeri se visina sjedišta, odnosno mjeri se okvir od centra osovine pogona do vrha cijevi sjedišta gdje ulazi cijev sica. Da bismo dobili točnu dimenziju, najprije izmjerimo svoju visinu i dužinu unutrašnjeg dijela svoje noge. Dobiveni broj pomnoži se s 0.66 i ta cifra predstavlja veličinu rame u centimetrima. Ta veličina odgovara trkačem modelu bicikla, dok za brdski (MTB) treba oduzeti 8 do 10 centimetara. Veličina rama kod MTB bicikala obično se izražava u inčima. Veličina rame je izuzetno važna i bolje uzeti manji okvir, a podesiti visinu sjedala ili upravljača, nego veći koji će opteretiti tijelo.

Kod izbora ženskog bicikla, osim visine rame, mjeri se i dužina srednje šipke. Ustvari, ženski bicikli prate sasvim drugačiju geometriju i prilagođeni su građi ženskog tijela.

Bicikli za djecu imaju posebne oznake s obzirom na godine i visinu djeteta. Dizajnirani su i obojeni kao unisex modeli ili s naglašenim detaljima za oba spola.

Prije odabira bicikla, obavezno pregledajte online ponude i cjenike i usporedite ih s onima u specijaliziranim trgovinama sportske opreme. Pratite i akcijske ponude i sniženja. Vjerojatno će vam neki iskusan biciklist predložiti kupovinu rabljenog bicikla s kvalitetnom opremom. Obavezno uvažite i njegove savjete i preporuke.

Prije kupovine bicikla dobro je postaviti si ova pitanja:

  • Koju vrstu bicikla trebamo?
  • Kuda ćemo ga voziti i koliko često?
  • Po asfaltu, zemljanim i neravnim terenima ili oboje?
  • Je li bicikl a odraslog muškarca, ženu?
    • Unisex bicikli nisu dobro rješenje ni za jedne ni za druge!
  • Je li bicikl za dijete?

Vrste bicikala

Neki bicikli su specijalno napravljeni za određene podloge, odnosno terene, dok su drugi znatno svestraniji koji se, s brzom izmjenom guma, mogu voziti i na više različitih podloga.

Cestovni bicikli su namijenjeni za asfalt i kod njih je naglasak na udobnosti, a ne na brzinu. U ponudi su, najčešće, modeli s tri do sedam brzina. Gume su tanke, a kotači promjera 28 centimetara.

Brdski bicikli su za neravne terene. Ako planirate bicikl voziti po brdskom terenu, makadamu, šumskim stazama, stazama s usponom i kamenjem, onda je za vas MTB sportski brdski, odnosno planinski bicikl širokih guma i robusnijeg okvira na kojem vozač sjedi u ravnini s upravljačem i nagnut je prema naprijed. Za modele MTB bicikala postoje tri različite dimenzije kotača - 26″, 27,5″ i 29″. Brdski bicikl mora imati kvalitetnije kočnice i veliki raspon brzina. Postoji više vrsta brdskih bicikala s različitom opremom i brojem amortizera.

U novije vrijeme se mogu nabaviti hibridni bicikli koji se mogu dobro voziti i po asfaltu i po neravnim terenima. Pod pojmom hibridni bicikl podrazumijeva se kombinacija brdskih, cestovnih i touring bicikala za višestruku primjenu. Tanje cestovne gume sa snažnom vučom brdskih bicikala i moćnom vilicom, dobro podnose i neravan izvangradski teren. Ravne ručke i komforan položaja tijela doprinose boljoj preglednosti u gradskoj vožnji. Neki čak dolaze s disk kočnicama, svjetlima ili blatobranima.

Cestovni bicikl je sportski bicikl namijenjen isključivo za vožnju po cesti, tankih guma koje moraju biti jako napumpane (7-11 Bar). To je najbrži tip bicikla, namijenjen za (asfaltne) ceste i brzu vožnju. Ručke su spuštenije i zakrivljene prema dolje kako bi se dobio što aerodinamičniji položaj. Gume cestovnih bicikala su uske radi smanjenja trenja, dok aerodinamičan položaj stavlja pritisak na leđa. Postoji nekoliko različitih kategorija cestovnih bicikala (cross, trekking, city, cruiser, cargo, folding, hibridni, električni dječji itd.)

Cross bicikl je bicikl koji ima kotače veličine cestovnog, ali sa širim gumama tako da je namijenjen za vožnju po kombiniranim podlogama, cesti, asfaltu i makadamu. Dolazi s kotačima veličine 28″.

Trekking bicikl je bicikl za putovanja koji ima svu potrebnu opremu, kao što su blatobrani, nosač bisaga, integrirana svjetla itd.

Gradski bicikl je najkomfornija varijanta bicikla, namijenjena prvenstveno ugodnoj i udobnoj vožnji. Radi se o najtežem tipu bicikla, opremljenom dodacima za gradsku vožnju po svim vremenskim uvjetima (blatobrani, svjetla, nosač tereta). Proizvodi se u dvije opcije veličine kotača - 26″ i 28″.

O (dodatnoj) opremi za bicikle i bicikliste čitajte u idućem tekstu.

*U tekstu su izneseni osobni stavovi i savjeti autora koji se ne mogu ni pod kojim uvjetima smatrati službenim stavovima Savjeti.hr-a. Savjeti.hr ne preuzima odgovornost za sadržaj ovog teksta.

Radi zaštite autorskog angažmana, drugi mediji/portali mogu preuzeti najviše 50 posto teksta objavljenog na Savjeti.hr stranicama uz navođenje poveznice na originalni tekst, u prvome odlomku prenesenog teksta. Pročitajte više o uvjetima korištenja i autorskom pravima.

Ako želite još zanimljivih poslovnih i životnih savjeta, prijavite se na naš dvomjesečni newsletter.