web stranica
Izvor: Freepik
Petra Ladan
UZ MALO TRUDA SVE SE MOŽE

Kako napraviti web stranicu (samostalno)?

Vlastita web stranica svojevrsna je osobna karta svake tvrtke, ali u posljednje vrijeme sve češće i pojedinaca. Mnoge privatne osobe koje žele promovirati neki svoj osobni talent imaju svoju web stranicu, koja nerijetko zamjenjuje i životopis. Zahvaljujući razvoju tehnologije, a prije svega umjetne inteligencije, danas je lakše nego ikada prije izraditi svoj web.

Svaka web stranica počinje s jasnim ciljem web stranice i ciljanom publikom. Identificirajući svoju nišu i svrhu, možete poduzeti korake prema izgradnji stranice koja ne samo da izgleda lijepo, već i radi onako kako ste zamislili. Alat za izradu web stranica popularno je i pristupačno rješenje koje vam omogućuje postavljanje, dizajn, personalizaciju, objavljivanje i upravljanje web stranicom.

Hosting i domena

Najbolje platforme pomažu vam da brže i bez problema postavite i pokrenete web stranicu, a istovremeno nude podršku 24/7. Mnogi se pitaju trebaju li plaćati hosting i domenu kad postoje besplatne opcije. Odgovor ovisi o tome želite li stranicu za zabavu i hobi ili vam je cilj da jednoga dana postane respektabilno web mjesto za posao. Dakle, za početak odaberite naziv domene i platite web hosting - to je 'must have'. Ako nemate hosting, vaša stranica neće biti vidljiva na Internetu. Koji odabrati? Izbora je više, no neki kažu da je HostMonster jedan od 10 najboljih svjetskih hosting servisa, jer daje neograničenu količinu prostora. No sad već, doista, postoji puno hosting servisa, čak i domaćih, koji će zadovoljiti vaše potrebe.

Domena je vaš prvi susret s publikom, pa se potrudite da vas predstavi na najbolji način. Neke domene možda će biti zauzete, pa ćete se morati "igrati". Preporučuje se odabrati domenu koja odgovara temi web stranice. Primjerice, ako želite objavljivati slatke recepte, to može biti 'kolači.com', 'slatkirecepti.com' i sl. Preporuka je odabrati ekstenziju ".com" jer je najpopularnija. Također, preporuka je da web stranicu odmah postavite na engleskom jeziku, jer ćete odmah dobiti potrebnu širinu.

Odabir predloška

Idući korak je odabir predloška (template) stranice. Dobro pregledajte predloške web dizajna stranice, jer vizualni izgled jedan je od ključnih preduvjeta uspjeha. No prije toga važno je definirati cilj, svrhu, ciljanu publiku, sadržaj, ključne riječi..., sve što je bitno za kasniju optimizaciju na tražilicama.

Posljednje vrijeme sve je popularnija umjetna inteligencija, pa, u skladu s time, i svoju web stranicu možete izraditi uz pomoć nje. Ako se postupak odabira i prilagodbe predloška čini zastrašujućim ili jednostavno nemate vremena, Wixov AI alat za izradu web stranica može još više pojednostaviti vaš rad. Samo odgovorite na nekoliko jednostavnih pitanja o svojim ciljevima i Wix će za vas u nekoliko minuta izraditi prilagođenu, potpuno funkcionalnu stranicu. I sami smo testirali brzinu Wixovog alata i u svega nekoliko minuta, nakon što smo definirali interese, tj. odgovorili na pitanja AI-a, dobili - vlastitu web stranicu. Naravno, to nije cjelovita stranica i treba još puno dorade, ali omjer uloženog i dobivenog doista je impresivan.

Prijedlozi još nekih alata za izradu web stranica: Weebly, Site 123, Webador, WordPress...

*U tekstu su izneseni osobni stavovi i savjeti autora koji se ne mogu ni pod kojim uvjetima smatrati službenim stavovima Savjeti.hr-a. Savjeti.hr ne preuzima odgovornost za sadržaj ovog teksta.

Radi zaštite autorskog angažmana, drugi mediji/portali mogu preuzeti najviše 50 posto teksta objavljenog na Savjeti.hr stranicama uz navođenje poveznice na originalni tekst, u prvome odlomku prenesenog teksta. Pročitajte više o uvjetima korištenja i autorskom pravima.

Ako želite još zanimljivih poslovnih i životnih savjeta, prijavite se na naš dvomjesečni newsletter.