uplakano dijete
Izvor: Myriams-Fotos / Pixabay
BUDITE ODGOVORNI

Kako izbjeći stradavanje djece i ljubimaca u vozilima zbog vrućine

Iako to već i ptice na grani znaju, treba stalno napominjati da postoje rizici i opasnosti od izlaganja djece, starijih i bolesnih osoba kao i životinja suncu i visokim temperaturama te da čak i kraći boravak u ugrijanom vozilu može prouzročiti njihovu dehidraciju kao i druge tragične posljedice.

Budući da se još uvijek događa da od dehidracije tragično stradaju djeca i ljubimci ostavljeni sami u automobilu, MUP i HZJZ su još prošle godine izradili poučni letak NE OSTAVLJAJTE DJECU SAMU U VOZILIMA kako bi povećali njihovu sigurnost i spriječili tragične događaje.

Djetetu koje je ostavljeno bez nadzora pri velikim temperaturama tjelesna se temperatura povećava tri do pet puta brže nego kod odrasle osobe zbog slabije razvijene termoregulacije zbog čega može doći do toplinskog udara i zatajenja organa. Već nakon 15 minuta može doći do oštećenja mozga i zatajenja bubrega, upozorio je Dario Tonković, policijski službenik za prevenciju, a prenosi HRT. Također je naglasio da, primjerice, ako je vanjska temperatura 29°C, u vrlo kratkom vremenu u vozilu se može popeti i do 54°C. Ako se takva situacija dogodi, dijete treba:

 • što prije dovesti u rashlađeni prostor
 • dati mu dovoljno tekućine kako bi se hidratiziralo
 • prebrisati mu tijelo ručnikom uronjenim mlaku vodu
 • nazvati Hitnu pomoć
 • nakon intervencije Hitne pomoći, poželjno je da dijete ostatak dana provede u rashlađenom prostoru

Pročitajte i druge savjete kako se zaštiti za vrijeme velikih vrućina. Slične preporuke vrijede i za vaše kućne ljubimce. Također obratite pozornosti i na savjete za vozače - sigurno do odredišta.

Stoga, važno i apsolutno pravilo u zaštiti zdravlja i života djece glasi: 'dijete se ne smije ostavljati u vozilu niti pri umjerenim temperaturama, niti samo nekoliko minuta uz otvorena vrata ili prozore'.

Stres, užurbanost života i velik broj svakodnevnih obveza u današnje vrijeme najčešći je uzrok zaboravljanja kod roditelja, ali i djedova, baka i drugih. Borba s pamćenjem se nerijetko manifestira tako da aktivnosti obavljamo automatski, ne posvećujući im dovoljno svjesne pažnje, a kasnije se ne možemo sjetiti jesmo li nešto obavili ili nismo (npr. isključili glačalo ili štednjak). Upravo zbog toga događa sve veći broj nesretnih slučajeva, pogotovo tijekom ljetnih mjeseci, kada najčešće roditelji uslijed velikih temperatura i preopterećenosti obvezama ostave djecu samu u vozilu ili pak misle da će nešto odraditi jako jako brzo i ne žele buditi dijete koje lijepo i mirno spava u vozilu ili da je dovoljno odraslo da ostane minuticu samo dok on otiđe brzinski u trgovinu kupiti npr. kruh. Isto se događa i s vlasnicima kućnih ljubimaca. 

KAZNE

Osim što je potpuno jasno da ostavljanje djeteta u vozilu može biti vrlo opasno, isto tako treba imati na umu da se ostavljanjem djeteta bez nadzora u zatvorenom vozilu, posebice tijekom ljetnih vrućina, grubo zanemaruje i zlostavlja dijete što predstavlja obilježja kaznenog djela Povrede djetetovih prava. Posljedica takvog nesmotrenog ponašanja može biti smrt ili teško narušeno zdravlje, a odgovorna osoba će se kazniti za počinjenje težeg oblika kaznenog djela za što je propisana kazna zatvora od 1 do 15 godina.

PREPORUKE - KAKO IZBJEĆI TRAGIČNI DOGAĐAJ

Prije i tijekom vožnje u autu pri visokim vanjskim temperaturama:

 • paziti da dijete bude dobro hidrirano (pije dovoljnu količinu tekućine): potrebno je nekoliko gutljaja vode svaki sat - uz dovoljan unos minerala
 • prehrana se treba sastojati od više manjih obroka dnevno, uz naglasak na jelima i namirnicama koje sadrže veći udio vode i minerala
 • važno je da dijete unosi i dovoljnu količinu proteina, preporučuje se piletina, puretina, riba, orašasti plodovi, fermentirani mliječni proizvodi (jogurt, kefir i sl.)
 • odjeća treba biti lagana, prozračna, pamučna, ne previše pripijena uz tijelo
 • prije boravka u autu (i nakon) poželjno je dijete istuširati mlakom vodom ili ovlažiti područja na kojima se veće krvne žile nalaze blizu površine tijela (zapešća, vrat, područje iza koljena).

Iznimno je važno osvijestiti automatske radnje koje smo skloni usvojiti kroz svakodnevnu rutinu:

 • uvježbavanjem prisutnosti izbjeći ćemo ulazak u mentalni proces automatizma - prilikom ulaska u auto dobro je neko vrijeme svjesno obraćati pažnju na pokrete koje izvodimo: na dodir tijela sa sjedalicom, dodir ruku s volanom, zvukove koje čujemo iz okoline
 • preporučuje se na bilo koji način mijenjati ustaljenu rutinu radnji - promijeniti barem minimalno 'rutu odlaska na posao', promijeniti redoslijed obavljanja radnji, nastojati ne izvoditi više radnji istovremeno
 • preporučuje se ostaviti torbu, mobitel, laptop (stvari koje moramo uzeti prije izlaska iz auta) na stražnjem sjedalu kako ne bismo 'automatski izašli' iz auta, bez pogleda na stražnje sjedalo
 • u svakodnevnom životu roditeljima se preporučuje usvajanje metoda suočavanja sa stresom i uvježbavanje metoda prisutnosti u sadašnjem trenutku

Djetetu je potrebno objasniti, na način primjeren dobi:

 • da smije i treba reagirati ako ga roditelj ostavi u vozilu
 • predočiti i načine mogućeg reagiranja (ako je to moguće i ovisno o dobi):
  • način izlaska iz auta
  • otvaranja prozora
  • bilo koji način signaliziranja da je ostalo samo u vozilu

Djeca i životinje ne smiju biti ostavljani u vozilu niti pri umjereno visokim temperaturama niti na 'vrlo kratko' vrijeme!

UOČILI STE DIJETE ILI ŽIVOTINJU SAMU U VOZILU

Iako nam i dalje nije jasno kako netko može ostaviti tako krhka bića sama na vrućini u automobilu, to se, nažalost, događa. No ako prođete pored vozila u kojem ste uočili samo dijete ili životinju, znajte da oni trebaju pomoć! Ne smijemo samo proći pokraj njih, moramo pozvati pomoć - jako brzo pronaći vlasnika vozila ili pozvati policiju.

Ako ne možete pronaći vlasnika, policija ne stiže, a vi smatrate da su dijete ili životinja u životnoj opasnosti, na vama je da odlučite hoćete li spasiti život djeteta ili životinje ili riskirati tužbu zbog nanošenja materijalne štete. A tko plaća štetu, odlučuje osiguranje u konkretnom slučaju. Recimo, ako se radi o psu, pritom se često odlučuje je li pas mnogo vredniji od prouzročene štete na vozilu te ako nije, pobornik zaštite životinja mora platiti štetu, a osobno osiguranje ne pokriva troškove, piše dnevnik.hr.

*U tekstu su izneseni osobni stavovi i savjeti autora koji se ne mogu ni pod kojim uvjetima smatrati službenim stavovima Savjeti.hr-a. Savjeti.hr ne preuzima odgovornost za sadržaj ovog teksta.

Radi zaštite autorskog angažmana, drugi mediji/portali mogu preuzeti najviše 50 posto teksta objavljenog na Savjeti.hr stranicama uz navođenje poveznice na originalni tekst, u prvome odlomku prenesenog teksta. Pročitajte više o uvjetima korištenja i autorskom pravima.