google, preglednik
Izvor: Simon from Pixabay
INFORMACIJSKA PISMENOST

9 trikova za jednostavnije i brže pretraživanje u Google pregledniku

Google preglednik vjerojatno koristite više puta dnevno – od pretraživanja restorana, raznih savjeta, odgovora na svakodnevna pitanja, guglanja nepoznatih pojmova i još mnogo, mnogo toga. I Google je najčešće prilično dobar u pronalasku onoga što tražite, čak i ako niste unijeli pravu frazu.

No postoji nekoliko skrivenih trikova koji nisu svima poznati, a mogu uvelike olakšati pretraživanje pogotovo u istraživačke svrhe, za posao ili obrazovanje.

1. Koristite navodnike

Tražite li nešto određeno, poput imena autora, dugačke fraze ili stihova, Google će ponekad prikazati rezultate koji se podudaraju s nekoliko riječi, ali ne i cijelom frazom. Da biste pronašli točno to što tražite, frazu stavite u navodnike i tada će Google prikazivati samo rezultate koji odgovaraju toj frazi.

Primjer: iPad Air 'četvrta generacija'

2. Koristite crtice

Ako želite samo točno određeni pojam pretražiti, da ne bi Google potražio sve što ima veze s tim pojmom, možete koristiti crticu da biste nepotrebnu riječ oduzeli od pretraživanja.

Primjer: popis -stanovništva

3. Googleove kartice

Google je puno više od običnog tekstualnog pretraživača. Za bolje, brže i lakše pretraživanje koristite kartice koje se nalaze pri vrhu preglednika – Google slike, karte, videozapisi, knjige...

4. Koristite tildu ~

Ako želite proširiti rezultate pretraživanja upotrijebite simbol tilde ispred riječi da biste pronašli sve rezultate povezane s tim pojmom.

Primjer: programiranje ~edukacija

5. Potražite točno određenu vrstu datoteke

Ovo je vrlo korisno za pretraživanje dokumenata. Uz pojam koji pretražujete dodajte filetype:pdf da biste pretražili .PDF dokumente. Na ovaj naći možete pretražiti i PowerPoint prezentacije, Word dokumente, Excel tablice i slično.

Primjer: istraživanje tržišta filetype:pdf

6. Koristite zvjezdicu *

Zvjezdicu možete koristiti kada se ne možete sjetiti jedne ili više riječi. Recimo, ako želite pronaći tekst neke pjesme, a ne možete se sjetiti cijelog naslova ili stiha. Google zvjezdicu tretira kao zamjenski znak ili prazno polje te će dati rezultate pretraživanja uzimajući u obzir vašu zaboravnost.

Primjer: Ne govori ništa * uhvati ritam

7. Pronađite web stanice povezane s onim što tražite

Ovaj je trik vrlo koristan. Recimo da ste pronašli web stranicu koja vam se sviđa i želite pronaći više sličnih stranica, možete jednostavno zatražiti od Googlea da umjesto vas obavi taj posao. Da biste to postigli upišite related:adresa web stranice

Primjer: related:savjeti.hr

8. Pronađite rezultate s dva posebna mjesta

Ako, na primjer, želite potražiti televizijske emisije ili filmove s Netflixa ili Amazon Primea, možete koristiti okomitu crtu. Time ste Googleu dali zadatak da bira između ta dva pojma.

Primjer: Netflix | Prime

9. Pretražujte određeni period

Kada koristite Google od velike pomoći može biti stavljanje pojma u određeni vremenski okvir. U tom slučaju koristite dvije točke za pretraživanje između dva broja.

Primjer: novinarstvo 1982..1990