autogume, zamjena guma
Izvor: standret/Freepik
SIGURNOST PRIJE SVEGA

4 pokazatelja da je vrijeme za promjenu guma na vozilu

Kako bi gume na vašem vozilu zadržale optimalan kontakt s površinom, redovito provjeravajte u kakvom su stanju. Čak i najbolje zimske gume imaju ograničeni rok upotrebe, a ovo su faktori koji utječu na to kada i koliko često morate mijenjati gume na vozilu.

1. Radite veliku kilometražu

Na većini osobnih automobila gume mijenjamo kada prijeđemo između 25 i 50 tisuća kilometara. Vozite li agresivno, češće će vam trebati novi set guma, dok laganom vožnjom razdoblje korištenja guma možete produljiti do čak 75 tisuća prijeđenih kilometara.

Osim stila vožnje, na vijek trajanja auto gume također utječu vrsta i kvaliteta podloge kojom vozite. Na neodržavanim cestama punim rupa guma će se puno brže istrošiti nego na novom asfaltu, a također je veća vjerojatnost da će doći do oštećenja ili puknuća gume. Zato na takvim cestama obavezno prilagodite brzinu vožnje.

2. Gume su jako stare

Čak i kada umjereno vozite, gume na vašem vozilu u nekom će trenutku izgubiti optimalna svojstva do te mjere da ih je potrebno zamijeniti.

Svoja izvorna svojstva guma zadržava oko pet godina, pod uvjetom da se o njima pravilno brinete. Auto gume nipošto ne biste trebali koristiti dulje od deset godina.

Koliko su gume na vašem vozilu stare reći će vam brojevi pored oznake DOT koji se nalaze na svakoj automobilskoj gumi. Prva dva broja odnose se na tjedan, a druga dva na godinu proizvodnje. Primjerice, oznaka 3022 znači da je guma proizvedena u 30. tjednu 2022. godine.

3. Dubina gaznog sloja pala je ispod četiri milimetara

Auto gume pune su utora i brazdi čija je uloga odvoditi vodu kako vozilo ne bi proklizalo na mokroj površini. Zimske gume imaju ih još više zbog obilnijih padalina u hladnim mjesecima, ali i kako bi učinkovito prianjale po snijegu.

U zimskim mjesecima, odnosno dok traje obveza korištenja zimske opreme, dubina gaznog sloja gume ne smije pasti ispod četiri milimetara. U takvoj situaciji vaša je sigurnost ozbiljno narušena pa obavezno takve gume zamijenite novima.

U ostatku godine dubina profila smije pasti do 1.6 milimetara, ali zbog sigurnosti u mokrim uvjetima na kolniku preporučljivo je ne voziti s gumom dubine profila ispod tri milimetara.

Istrošenost gume najpreciznije ćete izmjeriti mjeračem za gume. On može biti analogni ili digitalni, a koristite ga tako da ga stavite u utor na gumu i očitate koliko je milimetara utor dubok.

Kada je vrijeme za promjenu guma, možete iščitati i na indikatorima istrošenosti gume, tj. vertikalnim crticama koje se nalaze između profila gume. Kada se one spoje s profilom gume, krajnje je vrijeme za kupovinu novih guma.

I na kraju, dubinu profila izmjerite kovanicom od jednog eura. Kada rub kovanice viri izvan utora, to znači da je profil gume plitak te da trebate nove.

4. Guma pati od fizičkih oštećenja

Primijetite li na auto gumi fizičko oštećenje u obliku porezotine, neravnine ili čak puknuća, odmah posjetite vulkanizera. Neka oštećenja je moguće zakrpati, ali ponekad nema druge nego provjeriti gdje kupiti zimske gume jer starima nema pomoći.

Kako biste na vrijeme primijetili oštećenja koja je moguće sanirati, redovito provjeravajte stanje auto guma. Najbolja prilika za to je prilikom provjere tlaka u gumama - u hladnim mjesecima tlak provjeravajte barem dva puta mjesečno jer niske temperature ubrzavaju pad tlaka u gumi.

Za kraj

Stare i istrošene gume slabije prianjaju uz kolnik i produžuju zaustavni put vozila, negativno utječu na potrošnju goriva te čine vožnju bučnom i neugodnom. Na vrijeme zamijenite stare auto gume novima i lakše ćete se nositi sa svim izazovima koji vas čekaju na cesti.

*U tekstu su izneseni osobni stavovi i savjeti autora koji se ne mogu ni pod kojim uvjetima smatrati službenim stavovima Savjeti.hr-a. Savjeti.hr ne preuzima odgovornost za sadržaj ovog teksta.

Radi zaštite autorskog angažmana, drugi mediji/portali mogu preuzeti najviše 50 posto teksta objavljenog na Savjeti.hr stranicama uz navođenje poveznice na originalni tekst, u prvome odlomku prenesenog teksta. Pročitajte više o uvjetima korištenja i autorskom pravima.

Ako želite još zanimljivih poslovnih i životnih savjeta, prijavite se na naš dvomjesečni newsletter.