fotografiranje, smartphone
Izvor: La Sognatrice
La Sognatrice
TIPS&TRICKS

10 savjeta za fotografiranje koristeći pametni telefon

Danas se bez smartphonea, odnosno pametnih telefona ne može! To smo već ustanovili. Plaćanje računa, Google Maps, jutarnja budilica, planer, mp3 player, fotoaparat – sve u jednom. Većina nas, htjeli to ili ne, postali smo ovisni o tom tehnološkom čudu koje nam uistinu olakšava život u mnogim situacijama. No iako ovisnost uglavnom označava nešto loše, u ovom slučaju to ne mora biti tako.

Pametni telefoni postali su neizostavan element svakog druženja, tulumarenja, putovanja, odnosno - stvaranja uspomena. I iako je fotoaparat i dalje nezamjenjivo sredstvo hvatanja profesionalnih fotografija, to ne znači da se pametni telefoni ne mogu koristiti kao koristan alat za okidanje dobrih fotografija. Posebice ako ste amater. 

Osim toga, na putovanju je situacija nešto drugačija što se tiče 'fotografske prtljage'. Vrlo često ste vani po cijele dane, idete na razne izlete, planinarite, puno hodate, a ako ste avanturistički tip onda tu uvijek uleti i neka adrenalinska aktivnost koja uvelike otežava nošenje bilo kakve dodatne fotografske opreme. Naravno, to se prvenstveno odnosi na one koji putuju dokoličarski, svaka čast profesionalcima koji nose 20 kilograma opreme sa sobom dok putuju.

Vjerojatno vam se mnogo puta na putovanju dogodilo da ste uočili neki dobar kut, panoramski pogled ili krajolik, no nakon što uslikate, fotografija ne ispadne ni približno dobra kao u stvarnosti. I, naravno, ostane onaj osjećaj razočaranja da fotografija ne može prenijeti ono što se golim okom vidi i da bi u toj situaciji DSLR bio puno bolja opcija. Međutim, to ne mora biti tako.

U nastavku je 10 tips&tricks koji vam mogu poslužiti kao smjernice za hvatanje dobrih fotografija pametnim telefonom. Pa, krenimo redom:

1. Prvo i osnovno – očistite kameru tj. leće na kameri

Iako se ovaj savjet čini nepotrebnim, vrlo često zaboravljamo da mobitel koristimo dok jedemo, čistimo, spremamo u torbu, na radnom stolu ili jednostavno koristimo na otvorenim prostorima gdje se skuplja puno prljavštine. Iako se golim okom ne vidi, sitne čestice prašine i masnoće često se skupljaju na lećama, tako da ovaj korak treba biti broj jedan prije svakog fotografiranja.

2. Upalite Grid Feature ili tzv. rešetku

To su horizontalne i vertikalne linije koje se pojavljuju na vašem ekranu kada otvorite kameru tj. kada fotografirate. Ova značajka korisna je zbog 'pravila trećine' koje je jedna od kompozicijskih tehnika u fotografiji. To znači da predmet koji vam je fokus ne smije biti centriran, odnosno da ga više usmjerite na jedan ili drugi kraj fotografije, tako da taj predmet zauzima jednu trećinu fotografije. Na taj način dobit ćete profesionalniju fotografiju koja će imati umjetnički naglasak, a s vremenom možete pronaći svoj stil tog pravila koji će vam više odgovarati.

3. Koristite što više prirodnog svjetla 

Najbolje je fotografirati rano ujutro ili u vrijeme zalaska sunca (golden hour). Fotografije koje nastaju u to vrijeme ne trebaju dodatne filtere.

4. Izbjegavajte zoomiranje 

Sigurno već i ptice na grani znaju da se zumiranjem gubi kvaliteta i jasnoća fotografije te da su fotografije onda zrnate. Ako ciljate na što 'čišće' fotografije onda vodite računa o ovome, a ako fotografirate za uspomenu onda zumirajte do mile volje. Sve je na vama. 

5. Dodirnite ekran za fokus 

Nakon što ste odredili što vam je fokus fotografije (i uvažili pravilo trećine) dodirnite ekran kako biste fokusirali predmet. Na taj način isključujete automatsko fokusiranje i preuzimate kreativnu kontrolu.

6. Koristite tipku za glasnoću

Većina amatera nema stabilizatore za pametne telefone ili DSLR uređaje, a za neke kadrove ruka mora biti mirna. Ova opcija omogućuje da čvrsto držite uređaj i pritiskom na tipku fotografirate. Dodatno se možete rukom/laktom nasloniti na nešto kako biste imali što mirniju ruku. Osim toga, ako koristite ovu tipku, moći ćete fotografirati u situacijama u kojima ne želite da se zna da fotografirate.

7. Nikada ne fotografirajte kvadratno 

Iako su društvene mreže danas prvenstveno orijentirane za snimanje i fotografiranje u vertikalnom položaju aparata, puno bolja opcija je širokokutno fotografiranje jer je kasnije puno lakše odrezati fotografiju na potrebne dimenzije.

8. Koristite panoramsku fotografiju

Uz pomoć ove opcije možete snimiti fantastičnu širokokutnu fotografiju uz mnogo različitih mogućnosti za kreativnu fotografiju. Jedan od načina kako iz 'obične' fotografije koristeći panoramu napraviti remek djelo jest da okrenete mobitel vodoravno i na zaslonu dodirnete strelicu kojom počinjete snimati. Snimajte onoliko dugo koliko široki kut želite. Dobit ćete fotografiju kao da ste u foto studiju. Također, imate mnogo besplatnih mobilnih aplikacija koje omogućuju panoramsko fotografiranje s mnogobrojnim funkcijama.

9. Uredite svoje fotografije 

Ovdje pustite mašti na volju te se uz pomoć raznih aplikacija poput Snapseedaa, VSCO-a ili Adobe Lightroomaa igrajte s nijansama, bojama, kontrastom, svjetlinom, zasićenjem itd. Osim toga, danas sve aplikacije imaju gotove filtere uz pomoć kojih možete doslovno jednim klikom izmijeniti sve originalne postavke i obraditi fotografiju kako god poželite. Također, prilikom snimanja možete koristiti funkciju HDR-a koja automatski podešava elemente kamere kroz usklađenost boja, sjena i jačine kontrasta.

10. Uvijek budite različiti i drugačiji 

Fotografirajte ljude, detalje, uličnu rasvjetu, krajolik, prirodu… Budite posebni u onome što fotografirate i uvijek držite do svog stila. Raznolikost je ono što čini dobru fotografiju.

U konačnici, najbitnije je imati dobro oko i osjećaj za estetiku. Taj dio je talent, a ostalo se da naučiti. Uživajte u svakom trenutku tog procesa i neka vam fotografija bude zabava.

 

*U tekstu su izneseni osobni stavovi i savjeti autora koji se ne mogu ni pod kojim uvjetima smatrati službenim stavovima Savjeti.hr-a. Savjeti.hr ne preuzima odgovornost za sadržaj ovog teksta.

Radi zaštite autorskog angažmana, drugi mediji/portali mogu preuzeti najviše 50 posto teksta objavljenog na Savjeti.hr stranicama uz navođenje poveznice na originalni tekst, u prvome odlomku prenesenog teksta. Pročitajte više o uvjetima korištenja i autorskom pravima.