Top kašice za bebe koje možete napraviti kod kuće

Top kašice za bebe koje možete napraviti kod kuće

Roditelji se često susreću sa problemom odabira domaćih ili kupovnih kašica. Isto tako, dosta roditelja smatra i kako su kupovne kašice loše jer sadrže u sebi konzervans za duži rok trajanja što nije točno. Zakonom je strogo zabranjeno u dječje kašice dodavati konzervans te je duži rok trajanja omogućen postupkom sterilizacije.

Kupovne kašice se mogu naći za bebe već od 4. mjeseca starosti pa nadalje. Potrebno je voditi se određenom tablicom uvođenja dohrane kako bi dijete naviklo na nove okuse, te kako bi se pazilo na eventualne moguće alergije na određenu namirnicu. Sve u svemu, nema razloga za brigu oko kupovnih kašica, ali svom djetetu možete ponuditi i domaće kašice koje vrlo lako možete sami napraviti, te na taj način biti sigurni što vaše dijete jede.

Zdrave kašice koje možete napraviti kod kuće trebale bi biti napravljene od povrća i voća provjerene kvalitete, a ukoliko možete, kupujte domaće ili koristite svoje ako imate tu opciju. Daleko je zdravije konzumirati svježe domaće povrće i voće, nego ono kupovno. Kod pripreme hrane bitno je namirnice dobro očistiti i dobro skuhati, kako ne bi nešto ostalo sirovo. U početku se savjetuje kuhati i voće, poput jabuke i kruške te maknuti koru.

Kašice od povrća

jedna mrkva
2 kapi ulja
Mrkvu dobro skuhati te ju spasirati, može se dodati i malo vode u kojoj se kuhala mrkva, a u kašicu od mrkve može se staviti i dvije kapi maslinovog ulja. 

1 mrkva
1 krumpir
Skuhati zajedno krumpir i mrkvu, spasirati. ako je kašica pregusta dodati malo vode u kojoj se kuhalo povrće. Može se dodatno staviti i malo maslinovog ulja. 

3 šalice graška
2 žlice vode
Skuhajte grašak, najbolje na pari. Kada se grašak skuha, spasirajte ga štapnim mikserom te dodajte malo vode. Miksajte dok ne dobijete glatku kašicu, a ako je pregusta možete dodati još malo vode. 

1 mrkva
pola šalice graška
pola male tikvice
Skuhati mrkvu i grašak na pola, oko desetak minuta, a onda dodati tikicu pa kuhati dok se tikvica ne skuha. Ukoliko tikvicu dodate odmah, previše će se raskuhati. Spasirajte povrće i kašicu ponudite bebi.

1 krumpir
1 celer
1 mrkva
pola šalice graška
Stavite povrće kuhati oko pola sata, neka se sve dobro prokuha. Procijedite povrće i spasirajte mikserom, a možete u to dodati i malo maslaca ili maslinovog ulja. 

šaka karfiola
2 žlice špinata
4 lista blitve
Staviti kuhati svježi špinat te kuhati oko desetak minuta, zatim dodati karfiol te kuhati još par minuta, a nakon toga ubaciti i listove blitve. Kada se povrće skuha, procijediti i ispasirati te dodati malo maslinovog ulja.

pileća prsa
mrkva
Pileća prsa treba očistiti, ne smije biti kože niti kosti. staviti kuhati zajedno sa mrkvom te dobro skuhati. Procijediti, ali imati na umu da se ostavi malo vode u kojoj se kuhalo meso i mrkva. Spasirajte, a ukoliko je kašica suha dodajte ostavljene kuhane vode kako bi se kašica razrijedila. 

100g puretine
1 krumpir
1 mrkva
Očistite puretinu ukoliko je potrebno te ju stavite kuhati. Kada je na pola gotova dodajte krumpir i mrkvu. Kuhajte dok sve dobro ne omekša. Spasirajte ili usitnite vilicom ako se radi o većoj bebi. 

pileća prsa bez kože i kostiju
1 peršin
1 mrkva
pola bijelog dijela poriluka
pola male tikvice
Staviti kuhati meso, pa kada je na pola gotovo dodati povrće. Dobro skuhati dok sve ne omekša, te spasirati ili usitniti vilicom.

100 pilećih prsa
2 žlice riže
Očistiti pileća prsa te ih staviti kuhati zajedno sa rižom. Kada se dobro skuha, spasirati te dodati malo vode u kojoj se kuhalo jelo ukoliko je potrebno. 

1 krumpir
1 celer
1 mrkva
pola šalice graška
Stavite povrće kuhati oko pola sata, neka se sve dobro prokuha. Procijedite povrće i spasirajte mikserom, a možete u to dodati i malo maslaca ili maslinovog ulja. 

1 krumpir
cvijet brokule
Skuhati povrće, spasirati i ako želite staviti malo maslinovog ulja. 

100g nemasne junetine
1 krumpir
pola šalice graška
Stavite kuhati junetinu. Kada je na pola skuhana, ubacite kuhati krumpir i grašak. Neka se sve dobro prokuha, a zatim povrće procijedite. Dodajte malo vode u kojoj se kuhalo povrće i meso te spasirajte u kašicu.

100 g teletine
korijen celera
1 mrkva
1 krumpir
Stavite kuhati teletinu te kada je na pola gotova ubacite kuhati i povrće. Kada sve omekša, procijedite i spasirajte.