Kako očistiti perilicu posuđa, pećnicu, hladnjak i ostale kućanske uređaje

Kako očistiti perilicu posuđa, pećnicu, hladnjak i ostale kućanske uređaje

Čistoća doma uvijek je na prvome mjestu. Vaše zdravlje ali i zdravlje vaše obitelji ovisi i o uvjetima u kojima živite, te čistoći određenih prostorija. Bitno je znati da većinu stvari u svome domu možete očistiti prirodnim sredstvima, što je veliki plus za vas ali i za vaše kućanske uređaje i površine na kojima pripremate hranu, na kojima objedujete i slično.

Higijena doma vrlo je važna jer ukoliko se redovito ne čisti, stvaraju se bakterije koje narušavaju čovjekovo zdravlje. Upravo iz tih razloga potrebno je redovito čistiti dom, što znači, redovito prati kupaonicu koju koristimo svaki dan, mijenjati posteljinu u kojoj spavamo, usisavati, brisati prašinu, održavati radne plohe u kuhinji, a to znači da ih treba s vremena na vrijeme i dezinficirati i tako dalje. Puno je toga oko čega moramo voditi računa i iako se to možda nabrajanjem čini jako puno, rasporedom ili organizacijom možemo uvijek imati čist i uredan dom.

Prirodna sredstva za čišćenje daleko su bolja od onih kupovnih. Ne samo da kupovna sredstva sadrže štetne sastojke, već imaju i dosta intenzivan miris. Sve što imate u svome domu možete očistiti s namirnicama koje koristite u kuhinji, a neke zasigurno već imate kod kuće. Želite li očistiti neke kućanske uređaje, ne morate kupovati razna sredstva za čišćenje, otvorite svoje ormariće u kuhinji i sami ih izradite.

Prirodno sredstvo za čišćenje perilice posuđa

Perilice suđa danas su sastavni dio svake kuhinje, rijetko koji dom nema suđericu. Ona uvelike olakšava posao, praktična je, a samo jednim gumbom rješavamo prljavo suđe. kako bismo bili sigurni da će perilica suđa uvijek obaviti dobar posao i kako bi trajala što duže, tada ju trebamo održavati, tj. redovito čistiti. Kako biste to napravili, koristite samo prirodna sredstva bez jakih mirisa i štetnih sastojaka.

Alkoholni ocat

Ovo je namirnica iz kuhinje koju najčešće koristimo u salati, ali alkoholni ocat je jedan od namirnica koji čisti gotovo sve. Napunite pola šalice alkoholnog octa te ga izlijte na dno perilice posuđa, zatvorite ju te pokrenite program za pranje. Alkoholni ocat će dezinficirati perilicu te ju i očistiti.

Soda bikarbona

Pomiješajte pet žlica sode bikarbone sa pet žlica mlake vode kako biste dobili pastu za čišćenje. S tom pastom operite perilicu suđa tako što ćete uzeti krpu ili mekanu četkicu i lagano ribati. Ako želite, možete cijelu unutrašnjost premazati tom pastom te ostaviti preko noći, a tek onda oribati perilicu. Soda bikarbona također ima učinak i otklanjanja neugodnih mirisa pa će vaša perilica nakon ovog tretmana biti čista i bez neugodnih mirisa.

Prirodno sredstvo za čišćenje pećnice

U pećnici pečemo razna jela i kolače, te je zbog toga iznimno važno održavati ju čistom. Poznato je kako je pećnicu vrlo teško očistiti ukoliko se stvore tvrdokorne mrlje, što bi značilo da ju niste očistili već neko vrijeme. Također, sredstva za čišćenje pećnice su dosta jaka, te dolaze s upozorenjima da nosite zaštitne rukavice kako ne biste oštetili površinu kože ruku, a osim toga imaju i vrlo jake mirise.

Teško je očistiti pećnicu zbog njezinog izgleda ili položaja. Ukoliko imate povišenu pećnicu tada ćete ju lakše očistiti od one koja se nalazi skroz dolje i za koju se morati saginati i klečati na koljenima. Također, pećnice su duboke pa ponekad treba i malo ući u nju kako biste dosegli krajeve. To je svakako posao koji ne voli ni jedna kućanica.

Kako biste si bar malo olakšali ovaj posao, tada koristite prirodna sredstva za čišćenje perilice. Tako možete koristiti sredstva iz svoje kuhinje i bez neugodnih mirisa.

Soda bikarbona

Opet namirnica koja je svakako dobrodošla kod čišćenja. Imajte na umu da na koji god način čistili, morate ostaviti sredstva da djeluju. Tako ćete namazati sodu bikarbonu po cijeloj pećnici te ostaviti da djeluje neko vrijeme. Vidjet ćete kako će soda postati smeđa, a to je samo zato jer upija na sebe svu masnoću iz pećnice. Kada nanosite sodu, nemojte ju stavljati na grijače, a rešetke izvadite van.

Alkoholni ocat i soda bikarbona

Ova kombinacija je odlična za čišćenje masnoća u pećnici. Napravite pastu od sode bikarbone i ode, ta u zagrijanu pećnicu posipajte tu pastu po dnu pećnice. Alkoholni ocat stavite u posudu za rasprišivanje te pošpricajte po pasti od sode i vode. Ostavite barem sat vremena da djeluje te oribajte pećnicu.

Limun i sol

Još jedan prirodan način za čišćenje pećnice. U posudu s vodom stavite narezani limun na kolutove i malo soli. Uključite pećnicu i pustite neka se pari. Para će otpustiti masnoću te ćete ju kasnije lakše očistiti. Na ovaj način ste ju i dezinficirali.

Za čišćenje stakla najbolje je upotrijebiti alkoholni ocat koji ćete poprskati po staklu, te na to posipati sodu i malo limunske kiseline. Ostavite da djeluje a onda aluminijskom folijom, koju ste zgužvali u oblik loptice, oribajte staklo. Ne brinite, vaše staklo pećnice neće se oštetiti. Rešetke stavite u kadu, pustite vruću vodu tako da ih prekrije te u kupku ulijte deterdžent za pranje posuđa. Ostavite da se dobro namoči, a potom operite.

Prirodno sredstvo za čišćenje hladnjaka

Čišćenje hladnjaka i nije baš lak zadatak, te ga zbog toga većina i izbjegava i odgađa, što nije nikako dobro. Vrlo je bitno redovito čistiti hladnjak kako biste izbjegli neugodne mirise, množenje bakterije i naposljetku kvarenje namirnica. Trebao bi se čistiti svakih mjesec dana ako želite u tome biti redoviti, ali i onda kad se nešto prolije, što bi bilo dobro odmah očistiti.

Hladnjak koji se ne čisti redovito skuplja neugodne mirise, bakterije, namirnice se brže kvare, a treba spomenuti da se zbog toga može pojaviti i salmonela i Escherichia Coli. Upravo to se stvara ukoliko imate prepun hladnjak hrane, te zbog toga ne možete vidjeti je li se nešto pokvarilo, što je pri isteku roka trajanja, postoji li neka hrana u dnu hladnjaka koja je već pljesniva i slično. Pokušajte kupovati manje namirnica za hladnjak kako biste izbjegli ovakve scenarije.

Potrebno je hladnjak isprazniti prije nego se bacite na čišćenje. Također bi bilo dobro da ga isključite iz struje jer ćete ga imati otvorenog neko vrijeme. Osim hrane izvaditi ćete police, posude sa vrata hladnjaka kako biste i njih očistili. Napravite smjesu od sode bikarbone i vode te njome čistite unutrašnjost hladnjaka. Sa jednom krpom nanosite pastu i ribajte a sa drugom, čistom krpom, obrišite pastu. Kada prođete cijeli hladnjak, uzmite treću čistu krpu i još jednom sve prebrišite. Na ovaj način nećete širiti bakterije jer ćete uvijek čistiti sa čistom krpom. Krenite od vrha hladnjaka prema dnu.

Na isti način možete čistiti hladnjak sa kombinacijom vode i alkoholnim octom. Koristite onu kombinaciju koja vam je draža jer su jedna i druga opcija odlične za čišćenje hladnjaka. Police i posude iz hladnjaka možete prati s ovim kombinacijama ili sa običnom sapunicom.

Kada sve očistite vratite sve namirnice u hladnjak s time da pripazite je li kojoj namirnici istekao rok trajanja, a ako je, onda ju je potrebno baciti. Savjetuje se kako se povrće treba držati na dnu hladnjaka u zasebnoj polici, meso držati odvojeno u vrećici, a jaja držati u sredini hladnjaka gdje je temperatura uvijek ista. Želite li izbjeći neugodne mirise, tada u kut hladnjaka stavite posudicu u kojoj ste stavili malo sode bikarbone, a ona će upijati te neugodne mirise. Bitno je samo da ju redovito mijenjate.

Prirodna sredstva za čišćenje mikrovalne pećnice

Kao i čišćenje pećnice tako izbjegavamo i čišćenje mikrovalne pećnice, te se ponekad mikrovalna i puno više zapostavlja. Koristite li mikrovalnu na svakodnevnoj bazi tada ju trebate i češće čistiti, barem jednom mjesečno. Grijanjem hrane dolazi do mrlja, prljavštine, a za čišćenje je najbolje upotrijebiti prirodno sredstvo za čišćenje.

Za čišćenje mikrovalne bit će vam potrebna voda i limun. U posudu koja je prikladna za mikrovalnu stavite vodu i polovice limuna. Možete prije i nakapati par kapi limuna u vodu. Stavite posudu u mikrovalnu te namjestite tajmer na tri minute. Ostavite vodu s limunom u mikrovalnoj, te nemojte otvarati vrata kako bi para mogla napraviti svoje. Uzmite čistu krpu te obrišite unutrašnjost mikrovalne. Ukoliko imate još mrlja koje teže idu možete ponoviti postupak ili namočiti krpu pa probati izribati mjesto gdje se nalazi prljavština.

Tanjur iz mikrovalne pećnice možete oprati običnim deterdžentom, samo budite oprezni, tanjur bi mogao biti prilično sklizak u doticaju sa sapunicom. Vanjski dio mikrovalne, tj. vrata možete očistiti običnom vlažnom krpom.

Prirodno sredstvo za čišćenje kuhala za vodu

Kuhalo za vodu je jedno od najkorištenijih kućanskih uređaja. Najbrže zakuha vodu, a koristimo ga ujutro za kuhanje kave, čaja pa i više puta tokom dana. Kamenac u kuhalu za vodu stvori se vrlo brzo i to u roku od samo par dana. Kako ne biste s prokuhanom vodom pili i nakupljeni kamenac, potrebno ga je očistiti.

U kuhalo stavite alkoholni, vinski ili jabučni ocat, toliko da prekrije dno, a unutra možete ubaciti i zaštitnu mrežicu koju ćete skinuti sa kuhala. Ukoliko se kamenac stvorio i iznad dna posude, tj. kuhala, tada ulijte onoliko octa koliko vam treba. Ostavite da djeluje desetak minuta, a ako je kamenac tvrdokorniji, tada ocat možete ostaviti i preko noći. Nakon toga, isperite kuhalo čistom vodom par puta.