Bronhitis kod djece - prirodno liječenje i kada se javiti liječniku

Bronhitis kod djece - prirodno liječenje i kada se javiti liječniku

Ovo je jedna od najčešćih bolesti kod djece i to predškolske dobi. Smetnje gornjih dišnih puteva uzrokovani zbog zapunjenosti nosa, tj. sekrecije, može doći do konjuktivitisa, upale grla, a sve ono što se spušta niz grlo ide na pluća. Prije pa i tada nastaje nadražajni mokri kašalj, te dijete može iskašljavati žućkastu sluz, pa i povraćati sadržaj koji se nakupio na plućima. To su sve znakovi bronhitisa i ne smiju se ignorirati.

Bronhitis se najčešće pojavljuje u zimskim mjesecima, ali i u proljeće. Zarazno je te se prenosi nečistim rukama i kapljičnim putem. Radi se o virozi koja je oštetila sluznicu bronha, te se ne mora raditi o bakterijskog infekciji. Kašalj može trajati od dva do tri tjedna, koliko traje i bolest. Manja djeca ne znaju ispuhati nos niti iskašljati sluz, ona to gutaju te može doći do povraćanja ili mekanije konzinstencije stolice. Također može biti prisutna bol u prsima zbog učestalog kašljanja. 

Potrebno je javiti se pedijatru ukoliko se kašalj djeteta pogoršava, ako postoji otežano disanje, vrućica, ukoliko je prisutan suhi kašalj koji traje više od mjesec dana, ako dolazi do iskašljavanja žućkasto zelenog sekreta, te ako postoji bol u prsima.

Djetetu je potrebno pomoći smanjiti duljinu trajanja bolesti, a to se može napraviti redovitom toaletom nosa što znači kapanjem nosa više puta na dan fiziološkom otopinom ili drugim sličnim kapima za nos prikladnu za djetetovu dob. Također se može primijeniti inhalacija fiziološkom otopinom kako bi se taj način razrijedila sluz. Izbjegavajte djetetu davati slatke i gazirane sokove, voda i čajevi su tu najbolji izbor jer je bitno da dijete unosi tekućinu u svoj organizam. Također je bitno redovito provjetravati prostorije u kojima dijete boravi, pripaziti na vlažnost zraka, te ne izlagati dijete dimu cigareta.

Ukoliko se radi o bakterijskoj infekciji, akutnom bronhitisu, tada će pedijatar odrediti terapiju antibioticima. Potrebno je izbjegavati razne sirupe za kašalj i iskašljavanje jer to može dodatno pogoršati stanje djeteta. 

Opstruktivni bronhitis kod djece
Kada dijete kod napada kašlja ne može normalno disati tada ima ima opstruktivni bronhitis. Kod ove vrste bronhitisa dolazi do sužavanja bronhija, te je djetetu vrlo teško izbacivati sluz te ona ostaje na bronhijima. Simptomi su suhi kašalj, bol u prsima, ubrzano disanje, sviranje u prsima, te nerijetko i povišenom temperaturom. Obično se opstruktivni bronhitis javlja do četvrte godine života. 

Liječenje opstruktivnog bronhitisa
Liječenje opstruktivnog bronhitisa svakako određuje liječnik, pedijatar. Potrebno je raditi inhalacijske terapije, te terapije koju će još odrediti pedijatar, ovisno o nalazima. Potrebno je mirovanje djeteta, koliko je to moguće, kako bi se tijelo odmorilo i kako bi što prije dijete ozdravilo. Također, u periodu bolesti, preporuča se da dijete ne ide u vrtić, na sportske aktivnosti već da ostane kod kuće. Terapija koja se dobije od liječnika pedijatra, mora se odraditi do kraja, ne stati sa antibiotikom kada se primijeti poboljšanje. Upravo zbog prekinute terapije bolest se može vrlo brzo vratiti jer se nije izliječila ni prvi puta. 

Bronhiolitis
Vrsta bronhitisa koji se javlja kod beba od trećeg do šestog mjeseca života. Izazvan je virusnom infekcijom, te se najčešće radi o običnoj prehladi. One bebe koje trebaju hospitalizaciju imaju simptome poput plavljenje oko usana, teško i ubrzano disanje, malaksalost, odbijanje jela, dehidracija. U rizičnu skupinu spadaju djeca koja su rođena prije vremena, djeca sa problemima sa srcem, sa bolestima pluća.

Prirodno liječenje bronhitisa kod djece
Vrlo je bitno liječiti djecu i prirodnim putem kako biste mu olakšali simptome i smanjili duljinu trajanja bolesti. Obavezno je održavati higijenu nosa, kapati fiziološkom otopinom više puta na dan. Uz fiziološku možete kapati i slanu otopinu koju možete kupiti bez recepta. 
Tekućina je vrlo bitna kod bolesti. Dijete bi trebalo popiti od osam do deset čaša tekućine. Pritom izbjegavajte gazirana pića, obojene i slatke sokove. Tekućina će spriječiti da dijete dehidrira, te će osloboditi dišne puteve. 

Nemojte nikako zaboraviti na inhalaciju jer će ona itekako pomoći vašem djetetu da lakše diše. Također možete i ovlaživač zraka kako zrak u prostoriji ne bi bio previše suh jer upravo suh zrak tjera na kašalj. 

Smanjite tjelesnu temperaturu oblozima ili jednostavno dajte djetetu lijek za snižavanje temperature. Isto tako, djetetu je potreban odmor pa pokušajte smanjiti aktivnosti koliko je to moguće. Potrebno je vrijeme da se prehlada smanji, a ukoliko radite neke od ovih stvari to će samo pomoći smanjiti rok trajanja prehlade. 

Ukoliko je pedijatar postavio terapiju antibiotikom, on se mora popiti do kraja. Terapija koja nije odrađena do kraja možete biti neučinkovita pa je bitno odraditi ju do kraja bez obzira na vidljivo poboljšanje.

Namirnice za liječenje bronhitisa
Sok od mrkve može pomoći u iskašljavanju sekreta, kao i sok od bijele repe. Također je sok od bijele repe odličan za jačanje imuniteta. 

Skuhajte poriluk te ga kroz čistu tkaninu protisnite kako biste dobili sok u koji ćete staviti malo meda. Melem od kupusa možete namazati na prsa djeteta što će također pomoći.

Procijedite limun te u sok dodajte malo meda i vruće vode. Odličan napitak protiv kašlja, a djeca još mogu piti čajeve od majčine dušice, metvice, bijelog sljeza, kozlinca, plućnjaka.

Eukaliptusovo ulje i ulje paprene metvice odlična su za inhalacije.

Prirodan čaj protiv kašlja

400ml kipuće vode
2 zrele banane
2 žlice meda ili šećera
Bananu je potrebno izmiksati te joj dodati med ili šećer. Na to uliti 400 ml kipuće vode te ostaviti da stoji oko pola. sata. Takav sirup treba piti četiri puta na dan.